Det Naturliga? Det bästa?

Jag anser inte att det naturligaste är det bästa för våra hästar. Jag tycker inte att vi bör sträva efter det naturligaste, vilket en del verkar tro att jag tycker.

Vi kan aldrig få våra hästar att leva ett naturligt liv. De lever i fångenskap, inte i frihet. Varför då lägga tid på att sträva efter det naturligaste när det inte är säkert att det är det bästa för våra hästar, eftersom de lever i fångenskap, när vi istället kan sträva efter att förbättra deras liv i fångenskapen?
Det jag strävar efter, och som jag tidigare också har skrivit, är det som är sundast för våra hästar i fångenskap. Sundast för våra hästar både fysiskt och psykiskt. Det har inget med det naturliga att göra. Jag vill lägga tid på att göra hästarnas liv i fångenskap så bra som möjligt för dem, inte att sträva efter det naturligaste.

Att bli inspirerad av det naturliga blir vi nog alla på ett eller annat sätt. Men att bli inspirerad av och att sträva efter är två helt olika saker. Det handlar inte bara om hur hästen mår psykiskt utan också fysikt. Det fysiska välmåendet som hästen har när den är fri måste vi få fram på ett annat vis än på det viset som den får i friheten.  

Jag skriver detta för att allt fler tycker att jag bara är för det naturliga och det enda jag strävar efter, vilket inte är sant.  


Ett vanligt problem

Jag brukar inte vilja skriva om problemlösningar, då jag anser att när man känner sin häst så ska man själv veta vad lösningarna på de problem man har är, eller att man inte ska få tips som säger mest, gör såhär, så blir det bra. Jag tycker man själv ska klura ut vart problemet sitter, vad anledningarna är och hur man då bäst kan lösa det. Men jag vill dela med mig av åsikter av ett vanligt problem ändå, för jag har börjat stöta på människor som har detta problemet, allt oftare.  

Problemet som jag tänker ta upp är när man får svårt att fånga sin häst i hagen.

Ett tips från en bok jag hittade : 

Det är mest slöseri med både tid och energi att försöka springa efter sin häst när den springer ifrån dig. Hästen tycker nog att det är en rolig lek, och väntar då oftast tills du nästan är framme hos den innan den springer iväg igen. Det finns ingen chans att du ska klara av att springa ikapp den! Låt dig inte dras med i den här leken - det är alldeles för roligt för hästen, men inte alls roligt för dig. Vad kan du då göra åt detta problemet? 

Ibland hjälper det att bjuda på godis. Om du närmar dig hästen med grimman  gömd bakom ryggen och räcker fram andra handen med godisen kan hästen stå kvar och låta dig ta på grimman. Sedan kan du ge den godisen och klappa den. Tala om att den är duktig (även om du är arg på den!)
Allt handlar om belöning för gott uppförande, eller om du så vill, mutor!

Jag skulle aldrig klara av att lösa problemet på det här viset. Dels så kommer inte hästen till dig eftersom den tycker inte att det är roligt att komma till dig. Om den hade gillat dig, vetat varje gång att ni hittar på roliga saker och att ni är bra vänner så finns det ingen anledning för den att slösa energi på att springa ifrån dig. 
Jag skulle inte vilja lösa problemet med mutor, eller att lura den. Det finns absolut inget samarbete i det utan hästen tappar bara mer förtroende för dig. Jag skulle själv aldrig vilja bli lurad, så varför då utsätta hästen för det? 

Vi kan skylla på att hästen har dålig karaktär, att den är dum för att den inte vill komma och massa mer, men om vi tar oss en närmre titt på problemet så är det inte hästen som är problemet utan vi! Vi bör ta oss en titt på vad VI gör för fel, inte hästen. Hästen beteer sig på detta viset av en anledning. Anledningarna kan vara många, och är därmed individuella och svåra att ta upp här. Den kanske inte trivs med ridningen, inte trivs med sin ägares temperament, ogillar hanterande av den osv. 

Hästen har visat tydligt för oss att den inte vill komma i vår närhet, inte vill kommunicera med oss och inte vill bli fångad. Vi kan då ställa oss frågan: Varför? Varför vill den inte bli fångad? Varför vill den inte kommunicera med oss? Varför vill den inte vara i våran närhet? Svaren är individuella, men att ställa sig dessa frågor till sig själv istället för att klaga på hästen är i alla fall en början på en lösning till ett problem.

 Kom ihåg, det är inte hästen som är början på problemen utan du! 


Bilder

Lite bilder från i helgen när jag provade mitt nya objektiv. Morfar var snäll och fotograferade mig och hästarna lite.








Positivt när min häst säger emot

Jag blir faktiskt ganska glad när min häst säger emot mig. När min häst inte går med på allt som jag säger till henne, utan själv säger vad hon tycker och tänker. Då vet jag att hon inte är som en robot för mig som bara gör saker utan någon inlevelse, utan att hon har en själ och vågar säga vad hon tycker och tänker.

Allt fler hästar på denna planet börjar bli allt mer tystare och tystare, för det finns ingen idé längre till att höja sin röst, åsikt och försöka bli hörd. Många hästar har inget val längre utan måste och förväntas göra saker för oss, och om de inte gör det så blir vi arga på dem. Då kommer de börja göra saker utan inlevelse  och istället bli som robotar för oss. Deras själ försvinner och ögonen kommer sluta vara fulla med liv.

När min häst säger emot mig, så lyssnar jag direkt och tvingar henne inte till att göra de saker som hon inte vill göra. Jag tycker själv inte det skulle vara roligt att göra saker som jag inte skulle känna mig bekväm med, och jag skulle heller inte vilja tvinga min vän till att göra olika saker för min skull även fast hon inte vill. Jag hade inte mått bra då utan istället bara fått dåligt samvete.
 
Men när hästen säger emot och man väljer att aldrig, eller ofta inte lyssna på den, så bör man fundera på vad relationen mellan häst och människa går ut på för just dig. Det är inget fel med att lyssna på sin häst och göra dens önskningar genomförda. Tvärtom, relationen mellan er blir starkare än någonsin. 

De hästar som är "lydiga" och som precis vad ryttaren/människan ber om, behöver inte vara hästar som tycker det är roligt att utföra sitt arbete. Det kan istället vara hästar som har fått deras självförtroende sänkta genom olika dominansövningar eller andra ledarskapsövningar. Hästar som förväntas göra saker för oss, hästar som tillslut inte vågar säga deras mening eller åsikt om de olika sakerna. Det kan också finnas rädsla, för att inte våga gå emot. Att en relation mellan häst och människa kan byggas upp på detta vis är väldigt vanligt, och jag har sett ett flertal exempel av det. De får en relation som bygger på rädsla och dominans. 

Som sagt, jag tycker det är positivt när min häst inte går med på allt och jag tycker absolut inte att det är något negativt. Jag blir också glad när hon kommer med egna ideer, eller när hon öppnar upp sig och verkligen säger vad hon tycker och tänker. Då vet jag att hon är en häst med självförtroendeoch en häst som vågar säga precis vad hon tycker och tänker, så som hon föddes och så som hon alltid kommer vara.

När det kommer till hälsa så måste dock hästen genomföra olika skaer även fast den inte vill, men du som ägare kan öka motivationen för hästen vid sådana tillfällen, eller göra de delar mycket bättre för hästen. (syftar t.ex på verkning med mera)




RSS 2.0